FAQ SchaduwWerk

1. Kan je schaduwen laten verdwijnen?

Het is niet mogelijk om een schaduw volledig te laten verdwijnen. In feite kan het proberen om een schaduw weg te stoppen het alleen maar versterken, waardoor het donkere aspect ervan nog meer macht krijgt en zichzelf naar voren dringt. Maar er is een andere benadering: transformatie.

2. Wat is schaduwtransformatie?

Schaduwtransformatie is een proces waarbij je jouw schaduw niet wegduwt, maar ermee werkt om het te transformeren. De eerste stap in dit proces is het erkennen en omarmen van je schaduw. Leer het kennen, maak er vrienden mee en verwelkom het uiteindelijk als een deel van jezelf. Door dit te doen, kan je leren leven in harmonie met je schaduw en het integreren in jezelf

3. Kan SchaduwWerk geïntegreerd worden binnen therapie?

Schaduwwerk kan naadloos worden geïntegreerd in therapie en ondersteunen bij het integreren van trauma's die vaak ontstaan zijn binnen je kerngezin. Dit kan leiden tot innerlijke vrede en heling . Wanneer je actief bezig bent met het verkennen van je eigen schaduwkanten, zul je al snel merken dat je minder geneigd bent om deze op anderen te projecteren. Dit resulteert in een vermindering van misverstanden en conflicten in je relaties.

4. Hoe aanvaard ik mijn schaduwzelf?

Een goede start is om jezelf niet-veroordelend te benaderen. Wanneer je deze benadering oefent bij anderen, kan er al een verschuiving plaatsvinden. Als je je realiseert dat jouw oordeel over anderen eigenlijk over jezelf gaat, wordt het duidelijk dat verminderde projectie naar anderen leidt tot minder zelfoordelen.

5. Waarom hebben sommige mensen angst voor SchaduwWerk? 

Sommige schaduwaspecten kunnen inderdaad angstaanjagend zijn. Ze kunnen je volledig overspoelen en je het gevoel geven de controle te verliezen, waardoor je handelingen verricht die je liever niet zou doen. Het kan zijn dat je vreest dat je schaduw te donker is om te overwinnen, omdat hij zo groot en overweldigend lijkt. Maar juist daar ligt de kracht ervan verborgen. Die diepe duisternis herbergt vaak de grootste potentie om je innerlijke licht te laten stralen. Schaduwwerk biedt de mogelijkheid om deze verborgen prachtige kant van jezelf te onthullen.

6. Is SchaduwWerk gevaarlijk? 

Er zijn risico's aan verbonden. Bij Schaduwwerk daag je oude patronen uit die diep binnenin je vastzitten. Wanneer deze patronen loskomen, komt er een golf van lang vastgehouden emotionele energie vrij. Het is van essentieel belang om Schaduwwerk onder begeleiding van een getrainde professional die zijn eigen werk deed en doet te laten gebeuren. Die facilitator zorgt ook voor een veilige omgeving om het Schaduwwerk uit te voeren. Het helpt ook wanneer je gegrond en kalm bent. Dan kan je vaak nog dieper in je innerlijke psyché duiken.

7. Kan je ook SchaduwWerk doen met behulp van een Dagboek? 

Absoluut! Schaduwwerk kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, en schrijftherapie is een uitstekende methode om innerlijke groei te bevorderen. Regelmatig tijd besteden aan je schaduwen, kan je alleen maar ten goede komen. Echter een ervaren getraind facilitator kan je helpen je schaduw sneller te spotten en beter te begrijpen dan je zelf zou kunnen. Schaduwen opereren immers vanuit het verborgene.

"Het mindere en het goede nieuws: Je kan je schaduw NIET laten VERDWIJNEN, maar je kan hem wel TRANSFORMEREN."

Erik SchaduwCoach