Je Bent niet Genoeg Vader!

03-04-2024
Als gescheiden vader kun je vaak aan jezelf gaan twijfelen en jezelf kritiek geven, denkend: "Ik ben niet genoeg vader" of "Ik kan mijn kinderen niet geven wat ze nodig hebben". Het vaderschap is iets dat je niet op school leert, maar eerder door voorbeelden van je eigen vader, grootvader, of mentors, als je die al had. Misschien had je zelfs helemaal geen voorbeeld.

Je bent niet genoeg vader!

Ik kan mijn kinderen niet geven wat ze nodig hebben


Ik herinner me nog goed dat ik die twijfels had voordat mijn eerste, mijn dochter van bijna 27, werd geboren. Ik vroeg me toen af: "Doe ik dit papa ding wel goed?" Hoe moet dat, papa zijn? Die twijfels verdwenen geleidelijk toen ik ouder werd en meer kinderen kreeg. Ik stond er ook niet alleen voor in het ouderschap, want ik was samen met hun moeder.


Echter, na de scheiding kwamen die stemmetjes weer terug. Op een punt in je leven waarop je alles opnieuw bekijkt en her-evalueert, denk je dat je er alleen voor staat, waardoor die twijfel weer opduikt. De oorsprong van die twijfel en zelfkritiek ligt in de angst om niet goed genoeg te zijn en komt voort uit de pijn van de scheiding en het gevoel van falen.

Zelfliefde komt wanneer je hen kunt laten voelen dat het oké is om niet perfect te zijn en dingen "niet helemaal goed" te doen.

Door aan jezelf te werken, kun je die innerlijke kracht terugvinden die je in staat stelt om te groeien in je vaderschap, niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Pas dan kun je die negatieve stemmen omzetten naar zelfcompassie en jezelf ondersteunen in het weten dat je waardevol bent, ondanks je fouten - die je elke dag maakt, net zoals je kinderen dat doen. Hoe kunnen ze anders groeien? Hoe kun jij anders groeien? Door alles perfect te doen? Zelfliefde komt wanneer je hen kunt laten voelen dat het oké is om niet perfect te zijn en dingen "niet helemaal goed" te doen.

Het Gescheiden Papa Traject is ontworpen om gescheiden vaders te ondersteunen bij hun persoonlijke groei, het omarmen van hun vaderrol en het navigeren door uitdagende situaties met kracht en wijsheid.